فواید و خواص پسته
پسته با نام علمی Pistacia vera گونهای گیاه است که در کشورهایی مثل ایران، سوریه، ترکمنستان و غرب افغانستان رشد میکند. ایران، آمریکا و ترکیه به ترتیب مقام اول تا سوم تولید پسته را در جهان دارند. استان کرمان و شهرستان رفسنجان، مراکز اصلی تولید پسته در ایران بشمار می آیند.
پسته یکی از اعضای مهم و ثابت آجیل ایرانی بوده که میزان پتاسیم آن با این جثه کوچک برابر با پتاسیم پرتقال است.
پسته سرشار از مس، منیزیم و انواع ویتامین های B است که سیستم ایمنی را تقویت کرده و از بیماری های متعدد پیشگیری می کند. همچنین دریافت مقادیر کافی از ویتامین B6 از طریق مصرف روزانه یک مشت پسته باعث تقویت سیستم ایمنی می شود. ویتامین B6 موجود در پسته برای تولید هموگلوبین ضروری است؛ و افزایش هموگلوبین باعث افزایش خون رسانی و در نتیجه اکسیژن رسانی به سلول ها می شود.
یکی دیگر از مشهورترین اثرات پسته اثر مهم و مفید آن بر سلامت چشم و بینایی می باشد. آنتی اکسیدان های موجود در پسته در دیگر آجیل ها یافت نمی شوند. از این جهت این آجیل بسیار بی نظیر است. این آنتی اکسیدان ها از آسیب هایی که رادیکال های آزاد (به علت کهولت سن) بر ماکولار چشم وارد می آورند، جلوگیری می کنند.
مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین E برای داشتن پوستی شاداب و سالم توصیه می شود. زیرا ویتامین E پوست را از آسیب اشعه ماورای بنفش محافظت می کند. خوشبختانه پسته سرشار از ویتامین E می باشد. در نتیجه مصرف روزانه پسته منجر به محافظت هرچه بیشتر پوست شما در برابر اشعه ماورای بنفش می گردد.
در ادامه این بخش خلاصه ای از خواص مفید و دارویی این میوه به همراه مضرات آن را بررسی خواهیم کرد.
ارزش غذایی پسته
پسته حاوی مواد مغذی مانند:
- کربوهیدراتها، پروتئین، اسیدهای آمینه، چربی و فیبرهای رژیمی می باشد.
- پسته همچنین غنی از مواد معدنی، پتاسیم، آهن، کلسیم، روی، مس و سدیم است.
- این آجیل، دارای ویتامین های ضروری مثل ویتامین ث، ب6، آ، کا، تیامین و فولات است .
در 100 گرم مغز پسته منابع زیر موجود است
- مواد چرب 54 گرم
- کلسیم 130 میلی گرم
- فسفر 500 میلی گرم
- آهن 7/5 میلی گرم
- مواد نشاسته ای 15 گرم
- آب 5/2 گرم
- پروتئین 20 گرم
- پتاسیم 950 میلی گرم
- ویتامین آ 230 واحد
- ویتامین ب 1 0/7 میلی گرم
- ویتامین ب 3 1/5 میلی گرم
فواید و خواص دارویی پسته
- مصرف پسته در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی، تنظیم ضربان قلب و آرام کردن اعصاب تاثیر بسزایی دارد. به علت توانایی اعجاب آور آن در کاهش کلسترول بد خون (LDL) در بیماران قلبی توصیه می شود که در کنار رژیم کم چربی به طور روزانه از پسته استفاده نمایند.
- جوشانده پوست درخت پسته برای برطرف کردن خارش اعضای تناسلی زنان مفید است.
- جوشانده پوست و برگ درخت پسته برای رفع درد و خارش مقعد مفید است.
- مغز پسته به علت داشتن آهن خون ساز است و آنهایی که مبتلا به کم خونی هستند باید حتما روزانه مقداری پسته بخورند.
- خوردن پسته نیروی جنسی را تقویت می کند.
- مغز و ذهن را تقویت می کند.
- پسته معده را تقویت می کند.
- برای تسکین سرفه مفید است.
- برای آرامش قلب و آرام کردن اعصاب مفید است.
- برای باز کردن مجاری کبد مصرف پسته توصیه می شود.
- اسهال معمولی و اسهال خونی را درمان می کند.
- پسته طبیعتی گرم و خشک دارد و حاوی مقدار زیادی پروتئین گیاهی، مواد نشاستهای غنی و مواد معدنیای نظیر پتاسیم و منیزیم است که بسیاری از نیازهای بدن را تأمین میکند.
مضرات پسته
- مصرف زیاد پسته باعث می شود که مقدار ازت در خون بالا رود و شاید به همین علت است که عده ای معتقدند پسته باعث کثیف شدن خون می شود.
- اشخاصی که دچار ضعف و نارسایی کبد هستند و مبتلایان به بیماری های نقرس و ناراحتی کلیه باید از خوردن پسته خودداری کنند.
- سعی کنید در خوردن پسته افراط نشود، مخصوصاً خانمهای حامله چون باعث زردی کودک میشود.
- برای برطرف کردن ضرر پسته بهتر است که بعد از خوردن آن برگ زردآلو ترش یا انار ترش بخورید.
- پسته طبیعتی گرم و خشک دارد و لذا بـــرای افـــراد گرم مـــزاج مضر بوده و مصلح آن سکنجبین است.
- روغن پسته برای معده های ضعیف و بیمار، سنگین و زیان آور است .
نحوه مصرف پسته
پسته را معمولا به صورت پسته خام، پسته شور، پسته برشته و بوداده مصرف می کنند، اما باید بدانید که بهترین شیوه مصرف آن به صورت پسته تازه و خام می باشد.
نحوه نگهداری پسته
برای حفظ بهتر طراوت و کیفیت، پسته باید در ظروف بسته نگهداری شود. پسته های بدون پوسته را می توان به مدت 3 ماه در یخچال یا یک سال در فریزر نگهداری کرد.